Մախոխ ապուը Արևմտայն Հայաստանի շատ գավառներում համարվել է Պահքի առաջին ճաշատեսակը։ Կարինի և Սասունի հայերը պահքի առաջին օրը պարել են «Մախոխապուրի պարը»՝ առանց երաժշտության։ Սովորենք պատրաստել Մախոխ ապուր, բաղադրատոմսը և պատրաստման եղանակը՝ տեսանյութում։

Զատկական ճաշատեսակներ


Առաջարկում ենք զատկական տոնին ընդունված ուտեստների պատրաստման այլընտրանքային եղանակներ՝ սպանախով լցոնած Իշխան ձուկ և լավաշի մեջ եփված չամչով փլավ:

Անուշ ապուր, թահինով նախաճաշ, սիսեռով աղցան


Ավանդական խոհանոցը Ավագ շաբաթվա յուրաքանչյուր օրվա համար առաջարկում է մեկ ճաշատեսակ: Պատարստում ենք Անուշ ապուր, թահինով նախաճաշ և Այնթապի խոհանոցից սիսեռով աղցան:

Բերեխ (համշենական կարկանդակ)


Պատրաստել ենք առավել գարնանային ուտեստ՝ Բերեխ կարկանդակ:

Թոփիկ


Ավանդական խոհանոցում բուսական հումքով տարբեր թոփիկներ կան։ Թոփիկ նշանակում է գունդ, կլոր կամ գնդակ։ Ինչպե՞ս պատրաստել թոփիկներ ժամանակակից լուծումներով. դիտեք տեսանյութը։

Ոսպախաշու


Հայկական խոհանոցում խաշից բացի կան նաև բազմաթիվ խաշուներ՝ լոբախաշու (հատիկ լոբով և ընկույզով ապուր), տոլմախաշու (խաղողի տերևով, բրնձով ճաշ), պանրախաշ և այլն: Դավիթ սարկավագ Գիշյանի հետ այս անգամ պատրաստում ենք ոսպախաշու։ Ի դեպ, ոսպածաշուն առաջին ճաշն է, որ հիշատակվում է Աստվածաշնչում:

Մասրապուր


Ամենաշատ տարածված չրապուրը մասրապուրն է կամ մասրամածունը, նշանակում է մասուրի թանձր խյուս: Եղեգնաձորյան մասրապուրը մատուցում են խաշի նման՝ չոր լավաշի հետ:

 

Պահոց փախլավա


Մեր խոհանոցում կարելի է գտնել նաև պահքային փախլավայի բաղադրատոմս: Դիտեք, պատրաստեք, համտեսեք:

Միջինքի գաթա


Եկեղեցական օրացույցում առանձնահատուկ տեղ ունի Մեծ Պահքի 24-րդ օրը, որը կիսում է պահեցողության շրջանը և կոչվում Միջինք: Կարևոր է իմանալ, որ պահքը այդ օրը չեն ընդհատում: Առաջարկում ենք պատրաստել միջինքի գաթա՝ պահքային բաղադրիչներով:

Մարաշի տոլմա դդմի մեջ եփված


Պահոց օրերին հարիր տոլմա, որը մեզ հայտնի պասուց տոլման չէ: Ընդեղենով տոլմա՝ եփված դդմի մեջ: Մարաշի հայերի յուրատեսակ ուտեստը «Պահոց խոհանոց» հաղորդաշարում: Բաղադրությունը և պատրաստման եղանակը՝ տեսանյութում:

Պահքային հարիսա և Խուրջին նախուտեստ


Ընկույզով հարիսա Հարիսան կարելի է պատրաստել ոչ միայն մսով, այլեւ սպիտակ բանջարով և ընկույզով: Սպիտակ բանջարով՝ սպիտկուսկով պատրաստվող հարիսան հայտնի է նաև Մարիամաճաշ անվմաբ և համարվել է Սուրբ Ծննդյան գլավոր ճաշերից մեկը: Նախուտեստ Խուրջին կամ Բոխչա Խուրջինը, ավանդկան խոհանոցում, ուտիք օրերի ճաշատեսակ է, քանի որ գլխավոր բաղդարիչը գառան միսն է: Իսկ ինչպե՞ս պատրաստել բուսական խուրջիններ:

Աղցան Այլազան և աղանդեր Կոլոնդրակ


Այլազան ապուրը հայտնի է բոլորին, իսկ ինչպե՞ս է պատրաստվում համանուն աղցանը: Կոլոնդրակը համեղ աղանդեր է, ունի և տոնական, և պահոց տարբերակներ: Բաղադրությունը և պատրաստման եղանակը՝ տեսանյությում։

Վանա մշոշ ապուր և Սև մարգարիտ աղանդեր


Վանա Մշոշը Վանի հարուստ խոհանոցի բաղադրատոմսերից է: Բառն առաջացել է մըշմոշ` ծիրան բառի կրճատումից։ Գլխավոր բաղադրիչը ոսպն է: Սև մարգարիտը մեղրից, ընդեղենից և չրերից պատրաստվող աղանդեր է: Բաղադրատոմսերն ու պատրաստման եղանակը՝ տեսանյութում։