Մախոխ ապուը Արևմտայն Հայաստանի շատ գավառներում համարվել է Պահքի առաջին ճաշատեսակը։ Կարինի և Սասունի հայերը պահքի առաջին օրը պարել են «Մախոխապուրի պարը»՝ առանց երաժշտության։ Սովորենք պատրաստել Մախոխ ապուր, բաղադրատոմսը և պատրաստման եղանակը՝ տեսանյութում։
Զատկական ճաշատեսակներԱռաջարկում ենք զատկական տոնին ընդունված ուտեստների պատրաստման այլընտրանքային եղանակներ՝ սպանախով լցոնած Իշխան ձուկ և լավաշի մեջ եփված չամչով փլավ: |
|
Անուշ ապուր, թահինով նախաճաշ, սիսեռով աղցանԱվանդական խոհանոցը Ավագ շաբաթվա յուրաքանչյուր օրվա համար առաջարկում է մեկ ճաշատեսակ: Պատարստում ենք Անուշ ապուր, թահինով նախաճաշ և Այնթապի խոհանոցից սիսեռով աղցան: |
|
Բերեխ (համշենական կարկանդակ)Պատրաստել ենք առավել գարնանային ուտեստ՝ Բերեխ կարկանդակ: |
|
ԹոփիկԱվանդական խոհանոցում բուսական հումքով տարբեր թոփիկներ կան։ Թոփիկ նշանակում է գունդ, կլոր կամ գնդակ։ Ինչպե՞ս պատրաստել թոփիկներ ժամանակակից լուծումներով. դիտեք տեսանյութը։ |
|
ՈսպախաշուՀայկական խոհանոցում խաշից բացի կան նաև բազմաթիվ խաշուներ՝ լոբախաշու (հատիկ լոբով և ընկույզով ապուր), տոլմախաշու (խաղողի տերևով, բրնձով ճաշ), պանրախաշ և այլն: Դավիթ սարկավագ Գիշյանի հետ այս անգամ պատրաստում ենք ոսպախաշու։ Ի դեպ, ոսպածաշուն առաջին ճաշն է, որ հիշատակվում է Աստվածաշնչում: |
|
ՄասրապուրԱմենաշատ տարածված չրապուրը մասրապուրն է կամ մասրամածունը, նշանակում է մասուրի թանձր խյուս: Եղեգնաձորյան մասրապուրը մատուցում են խաշի նման՝ չոր լավաշի հետ:
|
|
Պահոց փախլավաՄեր խոհանոցում կարելի է գտնել նաև պահքային փախլավայի բաղադրատոմս: Դիտեք, պատրաստեք, համտեսեք: |
|
Միջինքի գաթաԵկեղեցական օրացույցում առանձնահատուկ տեղ ունի Մեծ Պահքի 24-րդ օրը, որը կիսում է պահեցողության շրջանը և կոչվում Միջինք: Կարևոր է իմանալ, որ պահքը այդ օրը չեն ընդհատում: Առաջարկում ենք պատրաստել միջինքի գաթա՝ պահքային բաղադրիչներով: |
|
Մարաշի տոլմա դդմի մեջ եփվածՊահոց օրերին հարիր տոլմա, որը մեզ հայտնի պասուց տոլման չէ: Ընդեղենով տոլմա՝ եփված դդմի մեջ: Մարաշի հայերի յուրատեսակ ուտեստը «Պահոց խոհանոց» հաղորդաշարում: Բաղադրությունը և պատրաստման եղանակը՝ տեսանյութում: |
|
Պահքային հարիսա և Խուրջին նախուտեստԸնկույզով հարիսա Հարիսան կարելի է պատրաստել ոչ միայն մսով, այլեւ սպիտակ բանջարով և ընկույզով: Սպիտակ բանջարով՝ սպիտկուսկով պատրաստվող հարիսան հայտնի է նաև Մարիամաճաշ անվմաբ և համարվել է Սուրբ Ծննդյան գլավոր ճաշերից մեկը: Նախուտեստ Խուրջին կամ Բոխչա Խուրջինը, ավանդկան խոհանոցում, ուտիք օրերի ճաշատեսակ է, քանի որ գլխավոր բաղդարիչը գառան միսն է: Իսկ ինչպե՞ս պատրաստել բուսական խուրջիններ: |
|
Աղցան Այլազան և աղանդեր ԿոլոնդրակԱյլազան ապուրը հայտնի է բոլորին, իսկ ինչպե՞ս է պատրաստվում համանուն աղցանը: Կոլոնդրակը համեղ աղանդեր է, ունի և տոնական, և պահոց տարբերակներ: Բաղադրությունը և պատրաստման եղանակը՝ տեսանյությում։ |
|
Վանա մշոշ ապուր և Սև մարգարիտ աղանդերՎանա Մշոշը Վանի հարուստ խոհանոցի բաղադրատոմսերից է: Բառն առաջացել է մըշմոշ` ծիրան բառի կրճատումից։ Գլխավոր բաղադրիչը ոսպն է: Սև մարգարիտը մեղրից, ընդեղենից և չրերից պատրաստվող աղանդեր է: Բաղադրատոմսերն ու պատրաստման եղանակը՝ տեսանյութում։ |